
Turkovický koláč
Obnovené tradiční klání turkovických mistrů pečení
Mexický koláč
podle Michala Cvanigy
Budeme potřebovat, olej, sůl, pepř, mexické kořeni,1x větší cibuli žlutou, 2x červeno papriku očištěnou od semínek,hovězí maso mleté 500g, 250g čedar sýr plátek,1xdrcené rajčata 400gplech, 2xster.červené fazole 400g plech, ster. kukuřice zrno plech 100g, ster.kulate feferonky, 1xžloutek bez bílků a 2x250g listového těsta.
Postup: na jemno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova, přidáme mleté hovězí maso, maso mícháme metličkou aby jsme ho od sebe oddělili a nevznikly velké hrudky masa. Po orestovani masa s cibulkou přidáme na jemno krájenou červenou papriku, dále sůl, pepře mletý a mexické kořeni podle chuti, po změknutí papriky,dále přidáme drcené rajčata, ster.červene fazole a ster.kukurici a na konec na plátky nakrájené feferonky. Vše krátce podusíme. Rozehřejeme troubu na 180stupnu oboustranný program. Směs necháme vychladnout, nachystame si listové těsto do dortové nebo koláčove formy tak abychom jej mohli zabalit jako měšec. Vychladlou masovou směs dáme do většího sítka a necháme odkapat šťávů ze směsi aby se nám koláč nerozmočil ! Formu z listovím těstem naplníme masovou směsí, zlehka utlačime a na horu položíme plátky čedaru aby byla směs celá zakrytá. Nakonec uzavřeme listovím těstem, potřeme žloutkem, uzavřeme jako měšec a nožem lehce přeřízneme vrchní části listového těsta do tvaru mřížky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180C cca 35.minut. Do zhnědnutí vrchní části listového těsta, vytáhne z trouby a necháme vychladnout.
