
Turkovický koláč
Obnovené tradiční klání turkovických mistrů pečení
Nebe do huby
podle Marušky Vaňkové
Těsto:
500g pšeničné hladké mouky
200g másla
2 vajíčka
200g krupicového cukru
2 PL tekutého medu
2 ČL jedné sody smíchané 2 ČL mléka
- - -
Ořechová náplň:
300g nahrubo nasekaných vlašských ořechů (lze i lískové)
80g cukru krupice
120g másla
3 PL medu
- - -
Krém:
750g měkkého plnotučného tvarohu
300 ml mléka
1 vanilkový puding
80g cukru krupice
- - -
Postup:
Troubu předehřejte na 195/175°C. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte těsto. To rozdělte na poloviny, rozválejte je na tenké pláty a rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Jednu placku ihned upečte; trvá to 10–15 minut. Pak vyjměte a nechte vychladnout.
Promíchejte suroviny na ořechovou náplň, nasypte je na rozehřátou pánev a opečte dozlatova. Ještě teplou směs rozprostřete na druhou, neupečenou placku. (Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní pracovat.) Pečte 10–15 minut, nechte vychladnout.
Krém: Uvařte puding s cukrem v 300 ml mléka a pak do něj zamíchejte tvaroh.
Placku rovnoměrně potřete teplým krémem a zakryjte druhým vychladlým plátem s ořechy. (S pláty upečeného těsta se manipuluje tím lépe, čím jsou chladnější. Před konečným sestavením moučníku je proto můžete dát vychladit do lednice.) Nechte odležet do druhého dne.
