top of page

Nebe do huby

podle Marušky Vaňkové

Těsto:

500g pšeničné hladké mouky

200g másla

2 vajíčka

200g krupicového cukru

2 PL tekutého medu

2 ČL jedné sody smíchané 2 ČL mléka

- - -

Ořechová náplň:

300g nahrubo nasekaných vlašských ořechů (lze i lískové) 

80g cukru krupice

120g másla

3 PL medu

- - -

Krém:

750g měkkého plnotučného tvarohu

300 ml mléka

1 vanilkový puding

80g cukru krupice

- - -

Postup:

Troubu předehřejte na 195/175°C. Všechny suroviny na těsto smíchejte a vypracujte těsto. To rozdělte na poloviny, rozválejte je na tenké pláty a rozložte na plechy vyložené pečicím papírem. Jednu placku ihned upečte; trvá to 10–15 minut. Pak vyjměte a nechte vychladnout.

 

 Promíchejte suroviny na ořechovou náplň, nasypte je na rozehřátou pánev a opečte dozlatova. Ještě teplou směs rozprostřete na druhou, neupečenou placku. (Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní pracovat.) Pečte 10–15 minut, nechte vychladnout.

Krém: Uvařte puding s cukrem v 300 ml mléka a pak do něj  zamíchejte tvaroh.

Placku rovnoměrně potřete teplým krémem a zakryjte druhým vychladlým plátem s ořechy. (S pláty upečeného těsta se manipuluje tím lépe, čím jsou chladnější. Před konečným sestavením moučníku je proto můžete dát vychladit do lednice.) Nechte odležet do druhého dne. 

20210619_194714.jpg
bottom of page