Turkovický prdelec

podle Michaely Gregorové

Těsto:

1-2 ks žloutků

80g másla

500g hladké mouky

30g droždí

300ml mléka

1/4 lžičky soli

80g cukru krupice

- - -

Náplň:

1-2 sklenice povidel

2x tvaroh

2x žloutek

cukr moučka (dle chuti)

1x vanilkový cukr

- - -

Drobenka:

Máslo, hrubá mouka, cukr krystal - dle potřeby

- - -

Na dokončení:

Vejce na potření, máslo, rum

- - -

Z droždí, mléka a cukru uděláme kvásek a necháme vzejít.

Mezitím smícháme vše ostatní a kvásek k tomu posléze přidáme.

Zpracujeme těsto a dáme ho kynout.

Mezitím promícháme tvaroh s cukrem a žloutky. Povidla rozmícháme s trochou teplé vody. Připravíme drobenku.

Po vykynutí dáme těsto na vymazaný plech a prsty tvarujeme.

Poté vrstvíme tvaroh a povidla, posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme na 180 stupńů cca 45 minut.

Po vytažení potřeme rozpuštěným máslem s rumem.

1misto turkovicky prdelec.jpg