
Turkovický koláč
Obnovené tradiční klání turkovických mistrů pečení
Turkovický prdelec
podle Michaely Gregorové
Těsto:
1-2 ks žloutků
80g másla
500g hladké mouky
30g droždí
300ml mléka
1/4 lžičky soli
80g cukru krupice
- - -
Náplň:
1-2 sklenice povidel
2x tvaroh
2x žloutek
cukr moučka (dle chuti)
1x vanilkový cukr
- - -
Drobenka:
Máslo, hrubá mouka, cukr krystal - dle potřeby
- - -
Na dokončení:
Vejce na potření, máslo, rum
- - -
Z droždí, mléka a cukru uděláme kvásek a necháme vzejít.
Mezitím smícháme vše ostatní a kvásek k tomu posléze přidáme.
Zpracujeme těsto a dáme ho kynout.
Mezitím promícháme tvaroh s cukrem a žloutky. Povidla rozmícháme s trochou teplé vody. Připravíme drobenku.
Po vykynutí dáme těsto na vymazaný plech a prsty tvarujeme.
Poté vrstvíme tvaroh a povidla, posypeme drobenkou a okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Pečeme na 180 stupńů cca 45 minut.
Po vytažení potřeme rozpuštěným máslem s rumem.
